Tiger & Blaze

Alla inlägg under juli 2011

Av Maija - 19 juli 2011 20:42

Idag blev jag väckt från min eftermiddagslur med en slemmig illaluktande tjurmuskel som Tiger släppte i mitt ansikte *mums* Det var såklart dags för bus!            

Av Maija - 17 juli 2011 17:41

Tidigt på onsdag morgon begav vi oss mot Åkersberga. Det skulle bli en lång resa med massor av nya saker att upptäcka. Först åkte vi buss, sen regionaltåg till Stockholm, sen tunnelbana och därefter Roslagsbanan. När vi kom till Åkersberga så träffade vi mamma och Hansa, och Tiger kände igen dem från midsommar. Han blev så himla glad när han såg dem   Efter en snabb lunch tog vi bilen ut till Sjöhamra där lantstället finns. Tiger trivdes direkt. Jag märkte att han var övertrött för han hade lite svårt att koppla av, men det fanns ju många bodar, leksaker och stubbar som behövde undersökas först.

 

  Det har varit himla mysigt att ha honom ute på landet, han kan var lös hela dagarna och jag behöver inte vakta honom jämt. Han springer runt och äter myror, hämtar kottar och diverse små skatter. Tiger har lärt sig att blåbär det är något hemskt gott, när vi plockade blåbär blev det tre till Tiger och en till bunken    När vi plockade blåbär sprang vi nästan in i en orm och han lyssnade så bra när jag sa att nu var det dags att springa där ifrån.


Tiger har njutit av att hålla koll på alla och älskar att följa med och se vad alla har för sig, sen om det är röja upp på tomten, gå på utedass eller fika spelar ingen roll. Sällskap är det inte brist på.

Under dagarna har vi gjort en del små utflykter. Vi har en egen liten strand en kilometer från stugan och där var jag och badade, Tiger fick bäras ut och simma in, han verkade tycka att det var lite roligt. Vi åkte till en badstrand när det blev bättre väder och där vågade han sig ut själv när alla vi låg ner i vattnet exakt vid stranden. Han gick försiktigt ut och sen ställde han sig på mamma och spanade ut i vattnet. Han är ingen vattenälskare ännu men gå ner i vattnet verkar inte helt hemskt.    

När det var sämre väder passade jag på att prova lite sökträning när vi ändå var tre personer. Först provade vi på sök i system på gräsmattan (flying), men det fanns för mycket roliga saker där som distraherade. Så jag tänkte att vi kunde öva lite lokalisering istället. Först gick mamma, sen Hansa och sist jag och gömde mig i skogen. Det gick väl sisådär, vinden var oberäknelig och det var svårt att förklara hur mamma och Hansa skulle gömma sig. När jag gömde mig så kom han på bra, men vinden la av precis när han närmade sig. Så han stod mer eller mindre på mig utan att riktigt märka att jag var där, till sist så upptäckte han mig. Det var för svårt, vi provar i lättare terräng hemma.

Jag har hunnit med att tänka mycket på vår träning när vi varit här och bestämt mig för att jag ska ha liggmarkering i spåret. Jag hade tänk att han bara skulle plocka upp spårpinnen där han stod men hade helt glömt bort BSL spåren. Att ha en perfekt apportering på spårpinnarna det känns onödigt och liggmarkeringen har jag dessutom hört ska vara lättare att generalisera.

Tiger på vår "privata strands" brygga. Under vår semester tror jag vi slagit fästing rekord, första dagen hittade jag nio stycken, sen en snitt på tre per dag och på lördagen tolv stycken! Som tur var hade bara en hunnit fästa sig.

Jag måste passa på och skryta lite om hur duktig Tiger har varit. När han och jag var ute i skogen gick jag lite vilse och jag var övertygad om att jag gick hemmåt men han bara stannade och pep hela tiden. Tillsist insåg jag att jag gått fel och Tiger sprang 100m framför och visade vägen hem (trots att vi inte hade kommit från den stigen när vi gick ut den dagen). Jag har märkt att han är låg med näsan och viker inte av många centimeter från spårkärnan när han har följt mina spår i skogen. Sen en natt när vi var påväg för att lägga oss så hörde han något skumt ute i skogen, Tiger tog fram sitt grova skall och sprang emot det som lät. Som tur var så var det bara mamma och Tiger var glad och lite sur för att hon hade skrämts så, men tänk vad modig han var. Hade jag hört något läskigt i skogen där ute på natten hade jag sprungit in igen      Trött Tiger på SJ tåg påväg hem till Uppsala - nu väntar några dagars vila   

Av Maija - 11 juli 2011 20:12

Nu på kvällen gick vi ner till Fyrisån för lite bus med Yrja. Det var första gången vi gick dit och Tiger var väldigt fascinerad när några båtar åkte förbi. Nu märks det att Tiger börjar bli större, han springer fortare och hänger med Yrja bättre när hon rejsar runt.   Hans motorik har också blivit bättre, han har nyss upptäckt att det är kul att balansera och klättra. Han har provat att balansera på mina lår, på soffans armstöd, stenar, stubbar dyl. Det ska bli kul att prova några balanshinder när vi åker till brukshundklubben   
På onsdag åker jag och Tiger till Åkersberga för en liten 5 dagars minisemester  

Av Maija - 10 juli 2011 14:34

Idag har jag och Tiger varit i lilla sunnersta för lite valplek. Tiger blev glad idag när bussen kom och gick på helt själv    Här är tollarkillen Turbo Och goldentiken Ronja Det blev väldans massa bus        Tiger var överraskande nog duktig på att komma fram till mig då och då och kolla läget. Han var mindre duktig när det kom till Ronja. Han försökte jucka och jucka och jucka, och när han inte gjorde det så satt han som en magnet i rumpan på henne. Jag fick springa fram hela tiden och lyfta bort honom och när det blev för mycket fick han en liten time-out i mitt knä. Jag hoppas att det försvinner som det gjort med Yrja men han var väldig kär i Ronja så vi får väl se. Jag tror det kan fungera bra att belöna lek där han inte juckar, så jag får ta med mig ännu mer godis nästa gång. Någon som har nåt tips?

Av Maija - 9 juli 2011 16:30

Idag har Tiger åkt buss för första gången. Vi tog bussen till Skarholmen och bussresan gick bra. Tiger blir lätt åksjuk och det är inte så konstigt då vi knappt åkt bil eller buss, men det tog bara 15min dit så han klarade sig. När vi kom dit var han väldigt tveksam mot båtarna på parkeringen. Han fick bra övning på att inte hälsa på alla då det gick så många människor på strandpromenaden som inte hälsade på honom. Men charmtroll som han är så var det självklart flera stycken som ville hälsa på honom. Tiger var duktig och satte sig och väntade på mitt okej innan han fick hälsa (hemma på området måste han titta upp på mig innan han får hälsa men det hade varit för svårt där).

Vi gick längs strandpromenaden för att hitta en liten sandstrand där jag kunde prova om han ville gå ner. På bilden har han på sig sin nya sele, den är bara lite för stor men han rör sig bekvämt i den. Jag hittar inte så bra på Skarholmen men till sist kom vi en liten strand där jag provade att gå i för att se om Tiger vågade doppa tassarna. Han gillade inte vågorna och satte sig bestämt ner och ville absolut inte gå nära. När jag stod kvar i vattnet började han skälla och blev lite sur och tyckte jag skulle komma upp ur vattnet. Så vi gick vidare... Med lite hjälp hittade vi ett lugnare ställe där vi kunde vila lite innan vi vände hem. Tiger gick faktiskt ner till vattnet där för att plocka upp en vassrot som han bar upp och låg och tuggade på. Det blev en mycket längre promenad än väntat då jag hade glömt bort hur långt det var från busshållplatsen till "hund stränderna", det hjälpte inte heller att jag tog en "genväg" tillbaka till bussen och tappade bort mig i ett villa område. Tiger var helt slut och åkte snålskjuts nästan hela biten till bussen, nästa gång får jag gå av ett par hållplatser tidigare.

Vi kom hem vid halv ett och det var tur, för molnen började lätta och det var påväg att bli varmt. Tiger har sovit sen vi kom hem och har bara fått tvingats ut för att kissa en gång    

Av Maija - 7 juli 2011 17:34

Idag har jag och Tiger gått till en damm i närheten för att se om han vågade doppa sig. Jag tog med hans lunch ut, Tiger har mer eller mindre matvägrat de senaste dagarna och han verkar äta bättre ute. Jag hoppas att Tiger börjar äta ordentligt snart.

När vi var framme vid dammen så åt han lite sen var det dags att busa. Tiger gillar att springa längs med vattenkanten och skutta, ibland skäller han på vattnet. Jag märker att han vill men inte riktigt vågar gå ut i vattnet. Sen så hoppsan hej råkade han skutta rakt ut i vattnet och istället för att vända tillbaka fortsatte han att skutta ut tills han inte bottnade och simmade in. Jag hade självklart precis lagt undan kameran för att leka med honom men jag hann ta två foton på honom innan han skakade sig. Han såg så himla ynklig ut       Sen satte han sig på rumpan och såg ledsen ut ett tag, stackarn var helt chockad över hur blött vattnet var  

Igår så provade vi på att träna lite stå, han har väldigt lätt för att sätta sig och hade det redan innan vi tränade sitt. Det är väldigt svårt för jag måste klicka på en gång och när jag försöker vänta en halv sekund så är det lätt hänt att jag klickar när jag tycker att han står, fast han precis är påväg att sätta sig. Det här får vi öva på mer och jag tycker att det brukar ta lite tid innan de hundar jag tränat blivit medvetna om vad det är dem gör som ger klicket när jag tränat stå.


Tiger har verkligen förstått det här med nostargets! Jag tog fram min hand (vill att han nuddar min handflata) och han nosade på den *klick*. Sen såg jag på honom, "jaha det är den här leken, det kan jag!" och han nuddade min hand lika bra som tagetpinnen   


Idag provade jag klossträning för första gången. Han förstod fort som vanligt (jag är en väldigt stolt matte). Han kan nu ta två steg med bakbenen.


Vi har (äntligen) kommit framåt med frikommandot *okej*. Jag tycker att vi tränar och tränar, men jag påminner mig själv att det här är hans första kommando och så mycket tid har vi faktiskt inte lagt på det. Han kan nu snabbt titta upp på mig för att få ett okej och tar oftast godbiten direkt, ibland tar det tre sekunder innan han reagerar så vi är inte riktigt där ännu men framåt går det

Av Maija - 6 juli 2011 21:48

Idag när vi var ute på promenad såg vi en liten goldentik på 10v. Jag blev så glad jag har verkligen letat efter valpkompisar åt honom. Tiger var lite försiktig i början, har förstod inte riktigt hur han skulle bete sig, men det släppte fort. Sen var det full rulle när Tiger och Ronja lekte. Jag hoppas att vi kan träffas igen så att de får leka    Bilderna blev inte så bra, men det var tur att jag ändå hade med kameran.          

Av Maija - 5 juli 2011 16:51

För ett tag sen var jag och Tiger i skogen och han tappade bort mig. Sen dess har han varit väldigt orolig och vill inte gå in på just det stället i skogen. Så vi har gått dit och han har fått utforska i utkanten av träden och sakta har han vågat sig längre in. Idag så pep han ingenting och vågade till och med gå före mig på stigen och efter ett tag hade han helt glömt bort att han tyckte det var läskigt.

Nu försöker jag succesivt gå i allt mer terräng och låter honom balansera på diverse stenar och stubbar som vi går förbi.   Han är fortfarande lite orolig och ovan med alla ljud i skogen, men som tur är ligger skogen 200m från huset så vi går dit ofta   


Idag har vi övat bakdelskontroll en gång och Tiger kan backa 50cm så nu ska vi gå vidare och börja lite med klossträningenHan är bättre på musmattan och vet att han ska nudda den, men han försöker ibland att nosa på den så vi har lite mer att jobba på där.


Idag kunde jag bara inte hålla mig, jag tog fram en spårpinne och lärde honom att greppa den och han håller 1 sek, men jag väntar lite till innan jag fortsätter med den träningen. Jag tror att han måste blir lite mer klickervan innan vi ger oss på hålla fast träningen på riktigt.


Planen är att börja med klossen och träna budföring nu i veckan, kanske hinna med att prova på stå eller ligg. Det är verkligen roligt att prova på mycket nu i början för att bygga upp en bred beteende repertoar.  

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards