Tiger & Blaze

Alla inlägg under januari 2012

Av Maija - 15 januari 2012 13:58

Igår var vi ute på långutflykt. Stina, Maria och jag begav oss iväg för att träna lite frispår med vovvarna. Man kan lugnt säga att passagerarna på bussen blev smått förskräckta när vi klev på med tre unghundar och skulle få plats  

Alla hundarna tyckte det var kul och hittade sin matte utan problem. Däremot var alla och framför allt Tiger väldigt upprörda både när matte och kompisens matte försvann i skogen. Man vill ju inte träna med sån hög stress nivå men men... Laban var en riktig ängel och gick tillbaka med Stina medan Dori och Tiger sprang i förväg tillbaka till de andra. Tiger hade knappt tid att äta min korvar (hade strategiskt valt bort leksak här då han skulle vänt på en gång). 

         

Sen fick de leka. Jag hade varit lite orolig att Tiger och Dori skulle gadda ihop sig som de brukar och vara lite väl tuffa mot snälla Laban. Som tur var så var det Tiger och Laban som gav sig på Dori, och hon är så tuff att det är inga problem. Laban blev också väldigt kär i Dori denna dag och sprang efter henne även när krafterna var slut.

             

Tiger passade på att gå och tigga godis av alla när han blev trött. Och stackars Stina som hade torkad oxlunga i handen blev snart anfallen av alla tre. Även om Laban mest hoppade efter Dori        

Sen gick vi faktiskt hela vägen hem. Det var ganska nära och inte så långt att gå som jag trott det var. Dori var jätteduktig och frös inte förrän sista biten in på området. Då hade förstås grabbarna vilat upp sig (läs Tiger). Tiger började plocka upp pinnar och försöka reta de andra för att få igång mer lek redan efter någon kilometer. Så vi kampade en del sista biten. Sen sov han ända till kvällen


Idag har vi kört lite burlekar och lekt en hel del. Det var jättelänge sen vi tränade med buren men jag har verkligen värdeladdat den rejält för så fort han ens vinner en leksak försöker han springa in i den, jag hinner inte ens bli passiv. Han är duktig på sitt ut kommando men in i buren har vi inte tränat något. Jag vill helst lägga på det när han springer in, men frågan är om han kommer kunna springa in då det är en tygbur. Jag tycker att vi ska träna mer med buren och börja utomhus. När han blir lite bättre på att springa till den i mer störande miljöer ska vi börja använda den i träningen. för då har vi en struktur i träningen samtidigt som han får vara taggad i buren (=inte behöver vänta ut lugn).


Imorgon har jag min första patient - det ska bli jättespännande! 


Så nästa veckas träning blir som följande:

Bur-lekar, påbörja träningen utomhus

Fortsätt fotgåendet - shejpa in position

Hålla fast träning

Två korta spår med längre liggtid (cirka 1 timme) på lördagen



Av Maija - 13 januari 2012 22:22

Här kommer en liten film från slutet av våran lekstund på kvällen. Vi hade redan lekt, sen tekniktränat (lämna i hand med handtarget) och i filmen börjat leka lite igen. Han lägger vikten bakåt, han springer inte iväg när jag inte sa "spring" och han bytte till den lite tråkigare leksaken på yes! I filmen ser ni att han mest seg drar och inte lägger något större tryck i kampandet, men oroa er inte det är en helt annan femma utomhus. Våra golv är så hala att det är svårt att kampa här, till och med jag glider. Vädret var uschligt men när det är ljust och fint så ska jag se till att filma när han kampar på riktigt

Av Maija - 12 januari 2012 21:19

Tentan idag gick bra trots bristen på förberedelser igår   Idag har Tiger varit i rastgården i tre timmar. Först satt han med sin kompis Kito och sista tjugo minuterna satt han helt själv. Först när jag gick så pep han lite men verkade inte så upprörd, en timme senare när jag smög förbi så satt han ute och spanande och var helt tyst. Sen var jag i skolan och var orolig. Jag vet att det är löjligt men jag satt i skolan och hade lite panik "lilla Tiger ensam i rastgården"   Han blev väldigt uppjagad när jag kom så helt bekväm var han ju inte, men det vänjer han sig med. Nästa gång blir förhoppningsvis på måndag. Han är så stor nu att han lyfter på benet flera gånger per promenad!


Igår hade vi en till spännande resa till brukhundklubben. Denna gång gick det bra med bussarna men när vi kom dit var det helt svart. Jag gick runt en kvart med honom när jag insåg att ingen skulle komma. Så vi lektränade, och gissa om han drog! Han kampar så himla trevligt nu. Och han var väldigt arbetsvillig, jagade godisar i min hand, bra attityd vid fotträningen och allt utan att det slog över. Han var samlad och lugn, samtidigt som han gav järnet!   Synd att inga var där, men jag antar att onsdagsträningarna inte börjat ännu. Jag har mejlat ordförande för SHU Uppsala som ansvara för att samordna träningsgrupper och jag hoppas det finns någon vi kan vara med i.

 

Vi har också haft flera små genombrott på hunddistraktioner nu i veckan. Idag såg Tiger Dori på lite avstånd. Och han blev helt blockad, jag tog fram en leksak och det tog väl 20sek att få igång honom men då slet han tag i den och fick direkt mitt "titta!" kommando så han fick titta mer på Dori. Om han bara kopplar att lek leder till det han vill ha så kommer det blir bra. Han har förstått det med godiset som han måste ta innan han får gå vidare på promenad och lukta eller gå fram till kompisen.


Sen tränar jag med lekkompisar när vi ska gå promenader. Idag hade vi koppelträning med Stina och Laban till ett fält. Där körde Tiger och jag tre jaktinkallningar. Och när det var Labans tur och jag band fast Tiger så slet han av sitt tjocka läderkoppel i ett ryck. Leksugen eller vad!? Det är synd för det var ett bra koppel och jag hade tänkt att köpa en ny extra finleksak nästa månad, men det får gå till ett koppel. Däremot kommer jag ha kommit ikapp med pengarna nästa månad och eftersom jag minskat ner min matbudget har jag en hel del pengar över. Jag kommer lägga undan en del pengar men ändå ha råd att köpa Greg Derretts DVD "agility foundations" och jag har sån tur att min kompis har de andra två i serien  

   

Här kommer bild på leksakerna jag vill köpa till Tiger, den med boll och den långa med expander vill jag ha! Jag köpte en expander råtta förra månaden som Tiger bara älskar. Sen har ha redan kampat sönder en annan får-kampleksak som jag köpte då. Han har knappast brist på leksaker men det är roligt att ha många riktigt bra att variera med då han lätt kan tröttna om man använder samma för mycket. Tiger springer gärna iväg med leksaker när han vinner och vi har tränat lite handtargets för att han ska lämna och det har gått bra med tennisbollar men andra leksaker släpper han lätt. Så kör mest byteslekar för att han ska komma tillbaka. Nu sista veckan har jag också börjat lägga ett kommando på att jag jagar efter honom och han får ärevarva. Jag var lite orolig att det här skulle få honom att vilja springa bort ännu mer och att jag borde vänta tills han kommer tillbaka bra, men det har fått motsatt effekt. Nu stannar han kvar med leksaken (inomhus iad) för att få se om jag inte ska säga "spring". Sen tror jag han börjar lägga mycket värde i själva kampandet och helt enkelt vill fortsätta kampa istället för att springa iväg, en positiv utveckling!


http://amokk.no/leker/


 

Av Maija - 11 januari 2012 15:55

Det var så fint väder när jag slutade tidigt idag. Jag lyckades hålla självbehärskningen och gick bara runt området (jag borde nämnligen plugga). Lekte ett par gånger och tränade Tiger att jaga ifatt min hand och ta godis. Igår lyckades vi leka nära två hundar som Tiger har hälsat på någon gång men som inte är kompisar. Vi gick förbi den ena och han fick kampa som belöning för att han inte drog, då dök den andra upp och han noterade den för att ha fokus på leken igen   Jaga hand med godis tränar vi för att få en bra strategisk placering av belöningen när vi börjar träna fotgåendet. Jag experimenterade lite med Tiger igår och då insåg jag att när jag vill att han ska jaga ikapp godishanden är han inställd på omvänt lockande och frös i position första gångerna. Nu jagar han ifatt handen men inte med så fullt ös medvetslös som jag vill. Men det är mycket bättre än igår så det borde vara lätt ordnat.


---> Igår läste jag i Susans blogg om kampande!


Min självbehärskning försvann på eftermiddagen och jag bestämde mig för att gå ut i det fina vädret och spåra. Jag tog med mig Tiger och la 100m x 3 med en korvbit i var tionde meter. Sen gick vi på en promenad medan spåret vilade. Det blev kortare än jag ville för det blev väldigt kallt och jag frös. Tror vilotiden blev tjugo minuter.


Första spåret plockade han upp fint (vi gick över spåret idag istället för direktsläpp). Jag tror nog vi ska göra såhär i fortsättningen för han hittade spåret snabbt och bra. Däremot så stack han ifrån då och då i första spåret och är het som alltid. Han sprang också förbi alla korvar utom en i samtliga spår, men han åt korvbitarna i slutet (som är några fler). Jag funderar på om jag ska göra lite högar då och då, så att han iaf stannar till.


Andra spåret hittade han direkt, följde det en meter bakåt, vände och fortsatte. Det här spåret höll han sig i spåret och gick på bra. Hans näsa åker upp då och då. Sen hittade han en korvbit, men han hann springa förbi den och vände och åt den.


Tredje spåret gick inte alls. Jag hade satt ut upp och ner vända skålar i början så jag kunde se ungefär vart spåret gick. Vi gick för nära början och Tiger bestämde sig för att gå vid min vänstra sidan, ligga och sätta sig i utgångsposition. Så vi struntade i det spåret. Jag kommer inte använda de skålarna som koner igen. Sen ska vi nog mest spåra i skogen där jag kan snitsla noggrannt så jag kan vara mer säker när jag ska bromsa Tiger när han sticker iväg.


Allt som allt var det mycket bättre än sist vi spårade och han kan uppenbarligen följa spåret nu. Sen måste han ta det mycket lugnare. Jag vet att öka liggtiden har hjälpt förut, sen ska jag göra små korvhögar så han stannar upp då och då.. Jag har tänkt på att en bötchersele kanske vore något för Tiger för det har jag hört hjälper hundarna att arbeta mer markbundet. Men jag tycker väl att han skulle kunna lära sig spåra noggrannt i en vanlig sele också. Jag får klura vidare. Mer frispår ska vi gör, för springa och hitta matte tycker Tiger är himla roligt.


Av Maija - 10 januari 2012 19:16

..och Tiger har varit utan mig en hel dag för första gången på väldigt länge. Det var tur att Abtin var hemma som sällskap för han var lite mera orolig än vanligt och sov vid dörren hela dagen. I övermorgon ska jag prova att lämna honom i rastgården i två timmar och jag tror inte det ska vara några problem när han har sin kompis där.


Fokus träningen har gått väldigt bra. Jag känner att vi faktiskt kan lämna den lite nu för att börja träna fotgående!



Jag har tänkt att jag ska lägga spår med Tiger i helgen, men vi får se. Han är väldigt stirrig och hormonell fortfarande men lägger jag spontanspår som han missar så vet ju inte han om det och ingen skada är skedd. Annars kanske jag ska köra lite frispår med honom.

Lekandet går väldigt bra. Han har förstört några leksaker till med sitt kampande   Vikten hamnar mer och mer rakt bakåt och jag tror han börjar inse att det finns en skillnade mellan att vinna leksaken när jag visar handtarget (=kom tillbaka, även om han släpper leksaken och kommer) och vinna leksaken när jag säger *spring* och jagar efter. Sen är jag nöjd med att ha hittat ett steg mellan kampa utan hundkompis och kampa med stilla hundkompis på långt avstånd. Mitt på området har han en hög förväntan på att det kan dyka upp lekkompisar så när vi kampar där kan han tappa i intensitet och tittar bort med blicken även fast han drar i leksaken. Vi har lekt en del på området nu och idag så tittade han ut på sidorna MEN han kampade hårt. Imorgon ska vi också till BK för att leka lite nära andra hundar. Sen har jag fjärrlånat "från valp till stjärna" och "med sikte på 10:an" och jag hoppas att de kommer snart för jag har hört att de är riktigt bra. Nu ska jag plugga för att belöna mig själv med att fila på en bra plan för fotgåendet   

Av Maija - 8 januari 2012 15:16

... det känns som om det inte är meningen att det ska gå bra när vi åker buss till brukshundklubben. För att hinna packa alla leksaker, filtar, fika, klicker och diverse andra träningssaker så stressade jag runt innan vi skulle till bussen. Tiger blev då uppjagad men lugnade ner sig genom att lukta igenom fältet bredvid busshållplatsen i en kvart. Så han var lugn och i ett perfekt tillstånd för att träna när vi gick på bussen, bara ett byte så var vi där. Bussen vi skulle byta till var väldigt sen så vi gick lite omkring på ett fält bredvid så att Tiger inte skulle bli så uttråkad. Tiger kan ligga och vänta på bussen i tjugo minuter utan problem men att träna lugn på filt efter det är att göra det svårt för sig.


Bussen kommer, kör in vid hållplatsen och stannar. Jag står precis vid framdörrarna med mitt busskort och sen kör han bara iväg. Jag är inte hundra men jag tror den busschaffören har kört iväg från oss på ett liknande sätt förut. Jag blev faktiskt lite sur för vi hade väntat länge och jag har väldigt mycket plugg som jag ska hinna med. Jag gick till nästa hållplats då jag insåg att det kommer gå fortare att vänta en halvtimme på bussen än att gå dit, Tiger var dessutom väldigt uppjagad av min nästan springande gång till nästa busshållplats. Så vi väntade i tjugo minuter och visst var den bussen sen den också. När vi äntligen kom fram var det ett riktigt energiknippe jag hade i kopplet. Först fick han lukta igenom planerna. Sen började vi med att leka och det gick riktigt bra. Ritsch ritsch ritsch så var tre leksaker helt sönder slitna (han kampar med otroligt mycket tryck nu!  ). Det enda jag vill få till nu är lite mera tryck rakt bakåt.


Vi var helt ensamma så han hade långlina och vi växlade mellan fokus och lek. Han var alldeles för energisk för fokus för han mer eller mindre studsade istället för att gå efter mig. Hade jag varit lite snabbtänkt så skulle jag försökt träna hopp-stå, men jag var trött efter att ha varit arg på busschaffören så jag lekte lite till tills jag insåg att han var så himla uppjagad att det bästa vore att gå lite i skogen och leka emellanåt. Zooom zooom zoom fram mellan alla träd och ut på fältet och under broar. När jag bytte till vanligt koppel när det var dags att åka hem hittade han ett dike med en massa is i. Han dök ner och tryckte ner med framtassarna men det var genomfruset. Sen hoppade han upp och vände ner för ett nytt anfall på isen, om och om igen. Allt medan jag flög som en vante efter honom. Han var så otroligt dampig och tokig att jag brast ut i skratt!! Efter det var han lugn och bussresan hem gick riktigt smidigt


Idag har jag provat mitt baggenbälte. Jag tror jag köpte det när jag var femton men jag har inte använt det med Tiger förrän idag. Det gick riktigt bra. Jag tänker att jag ska använda det på långturer när han har sin sele som han får dra i men framför allt när vi ska gå en bit med några av hans lekkompisar. Sen ska jag bli bättre på att öva att gå-fint med kompisarna också. Men det blir korta promenader där jag snabbt kan vända hemmåt om det skulle bli övermäktigt. Maria och jag har spanat in lite nya fält för dem att leka på. Det som är bra är att de går en bit kopplade till det stället och det blir bra övning för Tiger. Nu på eftermiddagen har vi tränat fokus och lekt en del. Han gör jättebra ifrån sig och försöker inte alls att sätta/lägga sig när jag ökar på tiden. Nästa vecka ska vi se om vi inte kan gå flera meter och börja lägga in lite svängar (inomhus!).

    


Glömde skriva. Här i veckan såg jag att sökkursen som jag vill gå i april har teorimöte redan nu i januari. Jag blev jätteledsen för jag har ont om pengar nu och kan inte trolla fram 2000kr. MEN jag hade glömt bort att 1) Jag ska få tillbaka pengar från Agria och 2) studiestödet är runt 13.000kr i januari (istället för vanliga 8000kr). Så jag mejlade precis Mary Wright som håller kursen för att fråga om jag anmäler mig nu, ska jag betala på en gång eller om jag kan vänta tills den 25:e när pengarna kommer in. Jag är så himla lycklig!!!   

Av Maija - 6 januari 2012 23:17

Fokusträningen eller snarare ståträningen går bra. Vi har tränar 5x2 cirka fyra gånger och Tiger kan stå 5sekunder och titta på mig, han kan också följa efter två meter. När jag står stilla är han säker på vad han ska göra i tre sekunder, sen blir han osäker och kan göra något annat. Så vi har lite mer träning framför oss.


I veckan när Dori och Tiger lekt så har hon sprungit mot/sprungit fram till andra hundar (inte bara jag som har unghund  ) och Tiger har kommit till mig (utan att jag ropar!). Så det känns bra, men generellt är det mycket hormoner som spökar. Det är just spöken han ser och skäller på, speciellt på kvällen.


Yrja mår mycket bättre nu, hon var helt tyst efter att metadonet gick ur kroppen. Däremot har hon slickat/rivit (tror vi) upp ett sår ovanför operationssåret som är infekterat. Det tvättas och smörjs in och hon har fått ett av mina linnen att ha på sig.  

Tiger och Dori är verkligen pinntokiga. Maria och jag hoppas att det är en fas men de har hållit på ganska länge nu. Maria kastar aldrig pinnar till Dori och jag har nog kastat mindre än tjugo pinnar till Tiger. Jag tror de förstärker varandra. Den ena tar en pinne som den andra ska jaga ifatt och blir det för jobbigt att få pinnen så tar den pinnlösa hunden upp en ny pinne. Så stirrar de på varandra med varsin pinne i munnen tills de är övertygade om vilken som är roligast.

                           

Av Maija - 4 januari 2012 16:27

Igår kastrerades Yrja. Allt gick bra och tur för henne var att vi kunde ta hem henne direkt då Abtin får ge injektioner och vet hur man håller koll efter operationen. Yrja är en nervös hund så det var nog skönt för henne att vara hemma men så hon har skrikit och pipigt. Ända sen hon kom hem, hela natten men nu är hon så slut att hon somnat med tratt och allt. En veterinär sa att det kan bero på metadonet, att vissa hundar blir oroliga när de blir höga.. Himla skönt att det är tyst och nu ska hon få norocarp (karprofen) så vi hoppas hon fortsätter att vara tyst. Jag och Tiger ska passa på att sova vi också så får vi se om vi orkar åka till BK. Där tänkte jag leka med honom, stannar vi hemma så blir det nog lite stå-träning

       Tiger gillade inte att alla inte kunde vara tillsammans        För att få Yrjas uppmärksamhet så la han sig framför henne om och om igen. Men hon stod bara och pep




Jag tänkte träna fokus under baklängesmarsch. Det var länge sen vi bara tränade fokus så jag tänkte mjuka upp med lite fokus stående framför föraren. Därefter öka på tiden till cirka 5s och sen börja att gå bakåt (flera pass). Men vilken felbedömning! Tiger provade massor av saker, bl.a väldigt mycket ligg och blev snabbt frustrerad. För min del får gärna ligg dominera något över sitt och stå då vi troligen ska valla och ha liggmarkering. Och det är super kul att ligg funkar så bra nu och jag är bra sugen på att träna ännu mera ligg. MEN så mycket får det inte ta över som det gjort nu.


Game plan!

1. Då det är så svårt för honom att stå och titta på mig tänkte jag klicka för allt som inte är sitt/ligg

2. Sen styra in det på ett mer hyfsat stå (alla tassar i marken typ framför mig)

3. Därefter lägga på ett ögonkontakts-kriterium


Allt detta medan jag spottar godis vilket troligen gör att han tar ögonkontakt i ett tidigare stadium

 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards